Banner1Slider

Πρώιμη Περίοδος

 

 

 Η αρχαιολογική γεωγραφική περιοχή της Τριάδας, περιλαμβάνει μια σειρά από αρχαιολογικές θέσεις. Τα ελάχιστα αρχαιολογικά δεδομένα δε μας επιτρέπουν να ορίσουμε με ακρίβεια το μέγεθος, τη μορφή αλλά και την έκταση αυτών των θέσεων. Αντιπροσωπευτικά σωζόμενα δείγματα μαρτυρούν κατοίκηση ή ύπαρξη οικισμού σε κάποιες περιοχές. Επίσης, έχουν βρεθεί μεμονωμένα αρχιτεκτονικά κτίσματα ή ακόμη απλή παρουσία εργαλείων ή κεραμικής. Πολλές αρχαιολογικές θέσεις δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστούν εύκολα, εντούτοις μπορούν να εντοπιστούν από την κατανομή και την πυκνότητα των υλικών καταλοίπων στο χώρο.  

 

Σπήλαιο Κούρου

 

Τριάδα Ευβοίας - Σπήλαιο Κούρου

 

 

 

Σε σχετικά μικρή απόσταση από τον οικισμό, σε χαμηλό βραχώδη λόφο, βρίσκεται η σπηλιά του Κούρου, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του εξαίρετου φυσικού της διακόσμου και των ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως.

 

Τριάδα Ευβοίας - Σπήλαιο Κούρου - Είσοδος Σπηλαίου

 

Μέσα στο σπήλαιο βρέθηκαν θραυσματικά σωζόμενα τμήματα  ρωμαϊκής  κεραμικής  και δύο τμήματα (σπόνδυλοι) από μαρμάρινους κίονες. Στην είσοδό του σπηλαίου και στην πλαγιά που σχηματίζεται κάτω απ' αυτό βρέθηκαν πολλά όστρακα της Πρωτοελλαδικής  Περιόδου (ΠΕ ΙΙ, 2600-2300 π.Χ.). Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για την ύπαρξη αρχιτεκτονικών λειψάνων. Είναι πιθανό το σπήλαιο να χρησίμευε στην αρχαιότητα ως  χώρος λατρείας (ιερό). Η κατοίκηση στην περιοχή κοντά στο σπήλαιο του Κούρου φαίνεται να αρχίζει κατά τη μέση παλαιολιθική (Μεσολιθική) περίοδο (περί το 7000π.Χ.) και συνεχίζεται κατά την Πρωτοελλαδική περίοδο έως και την Μεσοελλαδική (1800 – 1600π.Χ.), όπως μαρτυρούν τα ευρήματα εξωτερικά αυτού, στη Θέση Πρόδρομος.

 

 

 

Τριάδα Ευβοίας -  Σπήλαιο Κούρου -Λεπτομέρεια σπηλαίου

 

 

 

Θέση Πρόδρομος

 

Αποτελεί τοπωνύμιο, βόρειο – δυτικά της Τριάδας, αριστερά στο δρόμο προς την Άτταλη. Στο λόφο που υψώνεται εκεί βρέθηκαν πολλά όστρακα της Πρωτοελλαδικής περιόδου ΠΕ Ι (, 3200/3000 – 2600π.Χ.), ΠΕ ΙΙ (2600 – 2300π.Χ.) και αγγείο μινύεια της  Μεσοελλαδικής περιόδου (2000 – 1700π.Χ.), στοιχεία που μαρτυρούν την ύπαρξη σημαντικού οικισμού. Έχουν βρεθεί και τμήματα οικισμού, τα οποία μαρτυρούν κατοίκηση στο εξωτερικό του σπηλαίου του Κούρου, τη Νεότερη Νεολιθική  εποχή (5300 – 4500π.Χ.).

 

 

 

 

Θέση Πετράλωνο

 

Τοπωνύμιο νότια της Τριάδας, όπου εντοπίστηκαν αρκετά θραύσματα νεολιθικών αγγείων και οψιανών, καθώς και διάφορα ελληνιστικά όστρακα. Ακόμα, έχουν εντοπιστεί  αρχαιότητες των κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων.

 

 

 

Θέση Αγία Καλλιόπη

 

Ανατολικά του χωριού και κοντά στο ναό της Αγίας Καλλιόπης (ΒΑ), εντοπίστηκαν κεραμικά θραύσματα που ανήκουν στην εποχή  της Νεώτερης Νεολιθικής, αρκετά λίθινα σκεύη και εργαλεία και λεπίδες από οψιανό και πυριτόλιθο. Πρόκειται για έναν εκτεταμένο και οργανωμένο νεολιθικό οικισμό σε πλήρη ανάπτυξη, που χρονολογείται κατά τη νεότερη Νεολιθική Περίοδο (5300 – 4500π.Χ.). Βρέθηκαν και αρκετά λείψανα Μεσοελλαδικής περιόδου (2000 – 1700π.Χ.), στη νότια πλευρά του προϊστορικού οικισμού. Η θέση κατοικήθηκε και κατά τη  Μυκηναϊκή Περίοδο και συνέχισε να υφίσταται ως και τη Γεωμετρική. Υπάρχουν ελάχιστα δείγματα οστράκων της  Γεωμετρικής  και της Κλασικής Εποχής.  Η επιλογή της θέσης του οικισμού δεν ήταν τυχαία καθώς στη γύρω περιοχή υπάρχει πεδιάδα, ποτάμι και πηγές που παρείχαν και παρέχουν, ακόμη και σήμερα, άφθονο νερό.

 

 

 

Θέση Φηγές

 

Βορειοανατολικά του οικισμού, στη θέση Φηγές[1] και από τις δυο πλευρές του δρόμου Τριάδας – Άτταλης , βρέθηκε άφθονη προϊστορική κεραμική και τμήματα  οψιανών. Ακόμη, στην περιοχή  έχουν εντοπισθεί εγκαταστάσεις των Κλασσικών και Ελληνιστικών χρόνων, όπως και ελάχιστα αρχιτεκτονικά λείψανα Μεσαιωνικής Εποχής.

 

Στον ευρύτερο χώρο των Φηγών διακρίνονται τα ερείπια ενός υδραγωγείου της ρωμαϊκής περιόδου (σε μικρή έκταση) και τα απομεινάρια ενός μεσαιωνικού πύργου.

 

Τριάδα Ευβοίας - Φηγές - Ρωμαικό Υδραγωγείο

 

Στις Φηγές μαρτυρείται κατοίκηση και κατά τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους. Χαρακτηριστικά είναι τα νομίσματα που βρίσκονται στην περιοχή, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου.

 

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν έρθει στο φως κατά καιρούς τάφοι, αγγεία και γλυπτά που δείχνουν το εξαιρετικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής.

 

 

 

Θέση Εληώνας

 

Εντοπίστηκαν ερείπια αρχαίου ναού, όπου και βρέθηκαν δύο μαρμάρινες πλάκες(δύο ενεπίγραφες πλάκες, σαν αγκωνάρια).

 

Η πρώτη μαρμάρινη πλάκα φέρει την επιγραφή: (Α)ΜΦΙΝΙ(Α), ενώ η δεύτερη φέρει επιγραφή δυσανάγνωστη, η οποία είναι μείγμα Χαλκιδικής και Βυζαντινής γραφής. Αναγράφεται: OC(TIC) ANΓΛΕΙΟΝ/ ΠΗΧΟCCKHNOITOEIΣΕΡΧΟ(Μ)ΕΝΟΥC/EΠΙΔΕΞΕΤΑΙ.

 

 

 

Τριάδα Ευβοίας - Εληώνας - ΑΜΦΙΝΙΑ

 

 

 

Τριάδα Ευβοίας - Εληώνας - ΑΜΦΙΝΙΑ

 

 

  

 

Στον περίβολο του αρχαίου ναού σήμερα είναι κτισμένο εξωκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Κοντά στον περιβάλλοντα χώρο του ναού βρέθηκε αρχαίος τάφος της Μυκηναϊκής περιόδου.

 

 

 

Θέση Παραγάλι 
 

Μεταξύ της θέσης του Ελαφόκαμπου και του Παραγαλίου βρέθηκαν θεμέλια από οικοδόμημα που έφερε δυο χώρους. Οι σωζόμενες διαστάσεις του είναι (13Χ12μ.) και έχει προσανατολισμό ΒΑ-ΝΔ. Ο ένας χώρος είναι μακρόστενος και επιμήκης διαστάσεων (5Χ10μ.) και έχει είσοδο από τα ανατολικά. Ο άλλος μεγαλύτερος χώρος έχει διαστάσεις (13Χ7μ.) και δε σώζεται το σημείο εισόδου.

 

 

 

 

 

Παραγάλι-θεμέλια

 

 

 [1]Η θέση Φηγές συναντάται και ως Φυγές. Σύμφωνα με τον Παπακωνσταντίνου στο βιβλίο του «Ευβοϊκή Μεσσάπια», η ετυμολογία του ονόματος  «Φηγές -φήες (οι)» οφείλεται  στην  φηγώ που είναι  είδος δρυς που κάνει φαγώσιμο καρπό. Τέτοια δέντρα σκιάζουν και στολίζουν μέχρι σήμερα το ερειπωμένο εκκλησάκι του Αη Δημήτρη που βρίσκεται εκεί. Με αυτή την ερμηνεία γίνεται αποδεκτή η γραφή του με ήτα.

 

 

 

Σημεία Ενδιαφέροντος