Banner2Slider

18ος-20ος αιώνας

 

 

 

 Νερόμυλος

 Οι νερόμυλοι είχαν γεωγραφικούς περιορισμούς και όπως είναι λογικό συγκεντρώθηκαν στις υδάτινες αρτηρίες του νησιού. Ένας τέτοιος νερόμυλος βρίσκεται στην περιοχή «Παραγάλι» Τριάδος, πολύ κοντά στο πέτρινο γεφύρι του Μεσσάπιου ποταμού.

 

Τριάδα Ευβοίας -  Νερόμυλος Παραγαλίου

 

Αποτελεί ένα έξοχο δείγμα της προβιομηχανικής οικονομίας και υποδομής της περιοχής. Η κοντινή του απόσταση από το χωριό της Τριάδος, η άμεση γειτνίασή του με τον ποταμό και το μέγεθος του νερόμυλου καταδεικνύει το εύρος και το είδος των βιομηχανικών δραστηριοτήτων των κατοίκων της περιοχής. Η κατασκευή του νερόμυλου ακολουθεί τα ρωμαϊκά πρότυπα. Φέρει ένα γνήσιο ημικυκλικό τόξο (ίσως να σωζόταν κι άλλο) και ισχυρά βάθρα μεγάλου μεγέθους. Χρονολόγηση: 18ος ή 19ος αι. Η κατάστασή του είναι αρκετά καλή, στοιχείο που μαρτυρά τη χρήση του, έως τα μέσα του 20ου αι.

 

Τριάδα Ευβοίας -  Νερόμυλος

 

 Γιοφύρι (ή Γεφύρι)  Παραγαλίου

 Στην πορεία της ζωής ο άνθρωπος αγωνίστηκε να άρει την απομόνωση και να συμφιλιωθεί με τα στοιχεία της φύσης.Η επικοινωνία μεταξύ των ατόμων υπήρξε πάντα ο βασικός καταλύτης μιας περιοχής για την ενσωμάτωση νέων στοιχείων στην κοινωνία και κυρίαρχος παράγοντας διαμόρφωσης των πολιτισμών.

 

Η άμεση και η καθημερινή επαφή των ανθρώπων με άλλες περιοχές τόσο για εμπορικούς όσο και για προσωπικούς λόγους, προϋπέθετε την άρση των φυσικών εμποδίων, για τη συντόμευση και τη διευκόλυνση των αποστάσεων. Τις δυσκολίες αυτές ο άνθρωπος προσπάθησε να τις ξεπεράσει με πολλούς τρόπους. Μία εξ αυτών ήταν τα πέτρινα γεφύρια.

 

Tα πέτρινα γεφύρια αποτελούσαν έκφραση βασικής ανάγκης για τον άνθρωπο, ιδίως όταν μια περιοχή ήταν απόκρημνη ή τη διάβαιναν ποταμοί.  Με αυτόν τον τρόπο  ξεπεράστηκαν τα προβλήματα αποκλεισμού μιας περιοχής, κυρίως το χειμώνα, όταν φούσκωνε το ποτάμι ή ξεκινούσαν οι χείμαρροι. Ιδιαίτερες κατασκευές σε όλη την επικράτεια. Η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα στην αρχιτεκτονική σύνθεση των γεφυριών παραπέμπει στο «μεράκι» του πρωτομάστορα.

 

Τα γεφύρια στην Ελλάδα είναι απέριττα, χωρίς υπερβολικές διακοσμήσεις, είναι χτισμένα συνήθως σε ορεινούς όγκους και δίνουν την αίσθηση ότι αποτελούν φυσική προέκταση των βράχων.

 

Αυτή την αίσθηση δίνει και το γεφύρι στο Παραγάλι, το οποίο αντιγράφει ρωμαϊκά πρότυπα, απολύτως επηρεασμένα από ανατολικούς προσανατολισμούς. Σώζει μια τοξωτή καμάρα, όχι πλέον σε καλή κατάσταση, και τα βάθρα των πλευρών της τοξωτής καμάρας στηρίζονται στις φυσικές προεξοχές των βράχων. Δεν είχε μεγάλο μήκος, περίπου 10 -15μ., το ύψος του ήταν περιορισμένο, λόγω της στενότητας του περάσματος του ποταμού 2-5μ. και το πλάτος  του 3-5μ., αρκετό για να εξυπηρετεί τα μέσα της εποχής. Πιθανότατα κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου.

 

 

 

Τριάδα Ευβοίας -  Γεφύρι Παραγαλίου

 

 

 

 

 

 

Αρχοντικό "Κριεζώτειο"

 

 

 

Τριάδα Ευβοίας - Κριεζώτειο

 

Γύρω από το αρχοντικό, εντός του περιβάλλοντος χώρου βρίσκονται επιπλέον τέσσερα (4) επιμέρους μικρότερα βοηθητικά μονώροφα  κτίρια, καθένα από τα οποία εξυπηρετούσε δευτερεύουσες λειτουργίες.

 

 

 

Τριάδα Ευβοίας -  Κριεζώτειο

 

1. Κτίριο φυλάκων.  Μονώροφο κτίριο με ξύλινη τετράριχτη στέγη στη νοτιοδυτική πλευρά του περιβάλλοντα χώρου. Κτίριο το οποίο σώζεται σε καλή κατάσταση και χρησιμοποιείται κατά καιρούς από διάφορους τοπικούς συλλόγους.

 

Τριάδα Ευβοίας -  Κριεζώτειο (Φυλάκιο)

 

 

 

 

 

2. Αποθήκες – Στάβλοι με ξύλινη τετράριχτη στέγη, όπου τοποθετούσαν τα σπάνιας ράτσας άλογα και τις τροφές τους.

 

Τριάδα Ευβοίας - Κριεζώτειο (Στάβλοι)

 

 

3. Περιστερώνας: κτίριο με ξύλινη δίρριχτη στέγη, ιδιαίτερης και μοναδικής αρχιτεκτονικής κατασκευής του εσωτερικού. Ειδικές εσοχές, συμμετρικά και αρμονικά σχεδιασμένες στις πλευρές των τοιχών.

 

Τριάδα Ευβοίας - Κριεζώτειο (Περιστερώνας)

 

 

 

Τριάδα Ευβοίας - Κριεζώτειο (Περιστερώνας) 

 

 

 

4.  Αποθήκη: με ξύλινη τετράριχτη στέγη για διάφορες χρήσεις.

 

 

 

Το αρχοντικό,νεοκλασικό κτίριο, γνωστό ως Πύργος ή Παλάτι του Κριεζώτη, κτίστηκε το 1898.

 

Τριάδα Ευβοίας - Κριεζώτειο

 

Είναι ένα λιθόκτιστο διώροφο με σύνθεση μιας τετράριχτης, δύο δίρριχτων  και μιας οριζόντιας ξύλινης στέγης.  Το κτίσμα, όπως ήδη προαναφέρθηκε, είχε χρήση κατοικίας της οικογένειας του εγγονού του οπλαρχηγού, Σπύρου Κριεζώτη.

 

 

 

Τριάδα Ευβοίας - Κριεζώτειο (Λεπτομέρειες στέγης)

 

 

 

Το κυρίως κτίριο, είχε δυο επίπεδα,το ισόγειο και τον πρώτο όροφο.Στο ισόγειο, μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο, βρισκόσουν σε ένα μικρό διάδρομο και κατευθυνόσουν στο κεντρικό μεγάλο χώρο της τραπεζαρίας.

 

Τριάδα Ευβοίας - Κριεζώτειο (Εσωτερικό)

 

Εκεί βρίσκονταν κρεμασμένα στους τοίχους καριοφίλια του οπλαρχηγού,

 

Τριάδα Ευβοίας - Το σπαθί του οπλαρχηγού Κίτσου Τζαβέλα

 

πίνακες ζωγραφικής, πολλά πολυτελή διακοσμητικά αντικείμενα και μοναδικά κηροπήγια.

 

Τριάδα Ευβοίας - Κριεζώτειο (Εσωτερικά διακοσμητικά στοιχεία)

 

 Χαρακτηριστικό στο εσωτερικό του παλατιού ήταν η πλούσια διακόσμηση των χώρων με ξύλο, ένα βασικό αίτιο την ολικής καταστροφής του. Στο ισόγειο, αριστερά της κυρίας εισόδου, υπήρχε το λεγόμενο καπνιστήριο, όπου βρισκόταν και το περίφημο πιάνο, (όπου συνήθιζε να παίζει την αγαπημένη του παρτιτούρα την «Πολωνέζα» του Σοπέν, ο Βασιλιάς Αλέξανδρος).Ακόμη, υπήρχε χώρος γραφείου, καθιστικό με τζάκι, ξενώνας και λοιποί βοηθητικοί χώροι.

 

Τριάδα Ευβοίας - Κριεζώτειο (Πιάνο - Βασιλιάς Αλέξανδρος)

 

Τα δυο επίπεδα συνδέονταν μεταξύ τους με ξύλινη εσωτερική σκάλα, η οποία βρισκόταν στη δεξιά πλευρά του κτιρίου. Ο επάνω όροφος, ήταν το λεγόμενο άβατο της οικογένειας για τους ξένους ή άγνωστους επισκέπτες του οίκου. Βρίσκονταν τα υπνοδωμάτια των μελών της οικογένειας και οι βοηθητικοί χώροι αυτών. Οι άριστες σχέσεις του Σπύρου με το Βασιλιά, αλλά και οι συχνές επισκέψεις λόγω της κουμπαριάς με τον Βασιλιά Αλέξανδρο, ήταν οι λόγοι για τους οποίους ο Σπύρος παραχώρησε ένα δωμάτιο στον όροφο αυτό, για τις ανάγκες του Βασιλιά, ιδιαίτερης διακόσμησης.

 

Τριάδα Ευβοίας - Κριεζώτειο (Δωμάτιο του Βασιλιά Αλεξάνδρου)

 

Ξεχωριστής διακόσμησης και ιδιαίτερων χρωματικών συνδυασμών ήταν και το δωμάτιο της Φυγέτας. Το πλήθος των χρωμάτων σε συνδυασμό με τα σκούρα χρώματα της ξύλινης διακόσμησης δημιουργούσαν μια ιδιαίτερη αίσθηση. Στον επάνω όροφο, στη βορινή και μοναδική πλευρά, υπήρχε μπαλκόνι, απ’ όπου ο Κριεζώτης μπορούσε να αγναντεύει το τσιφλίκι του.

 

Τριάδα Ευβοίας - Κριεζώτειο

 

Τριάδα Ευβοίας - Κριεζώτειο

 

Επίσης,  διέθετε και δυο πλατώματα ή ανοίγματα με ξύλινες περιφράξεις, εκατέρωθεν της ανατολικής και της δυτικής πλευράς του αρχοντικού.     

 

Ξεχωριστό και ιδιαίτερο διακοσμητικό στοιχείο του Κριεζώτειου αποτελούσε το ξύλινο, ανάγλυφο, πολύχρωμο παραπέτασμα και το κιγκλίδωμα. Βρισκόταν στην νότια πλευρά του κτιρίου και κοσμούσε το άνοιγμα ή πλάτωμα του επάνω ορόφου, πάνω ακριβώς από την κύρια είσοδο. Είναι ένα ξυλόγλυπτο, άριστης τεχνικής, το οποίο, έκτος από τον πλούτο των χρωμάτων, αποκαλύπτει ανατολίτικα στοιχεία με φυτικά μοτίβα και γεωμετρικά σχέδια.

 

Τριάδα Ευβοίας - Κριεζώτειο

 

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε τα γλυπτά,τα αγάλματα, τα οποία διακοσμούσαν δεξιά και αριστερά τη σκάλα της κύριας εισόδου και των παρειών αυτής. Ο Σπύρος Κριεζώτης ήταν λάτρης της αρχαίας ελληνικής τέχνης, όπως μαρτυρούν τα διάφορα αγάλματα που κοσμούσαν τους χώρους του Πύργου. Αξίζει να αναφερθεί, πως το ζεύγος των αγαλμάτων της εισόδου αποτελούσαν πιστά αντίγραφα του αγαλματικού τύπου Σατύρου κεραστή, έργο του Πραξιτέλους.

 

Τριάδα Ευβοίας - Κριεζώτειο

 

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του Αρχοντικού, αξίζει να αναφερθεί και ο πλούσιος σε άνθη, περίτεχνος και καταστόλιστος κήπος, με τα πανύψηλα και διαφόρων ειδών δέντρα,  που περιέτρεχαν το λόφο του αρχοντικού. Τα σπάνια είδη των δέντρων τα είχε φέρει από τα ταξίδια του στη βόρεια Ευρώπη και στην Αφρική. Πλήθος ανθρώπων επισκεπτόταν για να θαυμάσει τον κατάφυτο κήπο του αρχοντικού. Ξεχωριστό σημείο του μικρού αυτού αλσυλλίου και της όλης φυτικής σύνθεσης ήταν το σημείο του Ρεμβασμού,στη βόρεια πλευρά του – ένα μέρος όπου συνήθιζε να περπάτα ο Νικόλαος Κριεζώτης.

 

Τριάδα Ευβοίας - Κριεζώτειο (κήπος - τοποθεσία "Ρεμβασμός")

 

Από τα μέσα του 20ου αι. και μετά το θάνατο του Άρχοντα, ο Πύργος των Κριεζώτηδων άρχισε να χάνει λίγο από την αίγλη των προηγούμενων ετών. Τελειωτικό χτύπημα δόθηκε από μια αναπάντεχη φωτιά, το 1981, η οποία το κατέστρεψε ολοσχερώς.

 

Τριάδα Ευβοίας - Κριεζώτειο (μετά τη φωτιά του 1981)

 

Πολλές είναι οι απόψεις για τα αίτια, διαφορετικές ανάλογα την προέλευσή τους.

 

Έπειτα, οι διάδοχοι του Κριεζώτη αποφάσισαν να το πουλήσουν.

 

 

 

Τριάδα Ευβοίας - Κριεζώτειο (2010)

 

Τριάδα Ευβοίας - Κριεζώτειο (έργα αναστήλωσης 2015)Το 1985, ο τότε πρόεδρος του χωριού, Παπακωνσταντίνου, προέβη σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του Αρχοντικού και το αγόρασε, με χρήματα που δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σήμερα βρίσκεται σε στάδιο αναστήλωσης και αναπαλαίωσης.

 

 

 

Σύγχρονες εκκλησίες

 

 

 

 Ναός Αγίας Καλλιόπης

 

 Το εκκλησάκι της Αγίας Καλλιόπης βρίσκεται στην Βορειανατολική (ΒΑ) πλευρά του χωριού, πίσω από την νεόκτιστη εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Έναυπεραιωνόβιο πουρνάρι στέκεται  χαρακτηριστικά δίπλα της και τη σκιάζει.

 

 

 

Τριάδα Ευβοίας - Εκκλησίες - Αγία Καλλιόπη

 

 

 

Χτίστηκε με επιμέλεια με τη μέριμνα του Σπυρίδωνα Κριεζώτη, γιο του Δημήτριου και εγγονού του οπλαρχηγού Νικόλαου,αφιερώνοντάς το στην Αγία Καλλιόπη, εις μνήμη της μητέρας του Καλλιόπης, του γένους ΚίτσουΤζαβέλλα.Εορτάζει στις 8 Ιουνίου. Υπολογίζεται η ανέγερσή του  στα τέλη του 19ου αι. με  αρχές 20ου και έχει κτισθεί επάνω σε ερείπια άλλου βυζαντινού ναού, όπως μαρτυρούν τα διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη - λείψανα που σώζονται στο εσωτερικό του ναού. Στον εξωτερικό χώρο, στην είσοδο του ναού, σώζεται πλινθόστρωτοδάπεδο με κεραμικές λεπτομέρειες.Η αρχιτεκτονική του είναι  πιστή αντιγραφή  του εγγεγραμμένου σταυροειδούς σε βυζαντινό ρυθμό.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια των χρόνων χρησιμοποιήθηκε ως μαυσωλείο της οικογένειας Κριεζώτη, όπου στο εσωτερικό του φυλάσσονται οι λειψανοθήκες όλων των μελών της οικογένειας, εκτός του οπλαρχηγού Νικόλαου Κριεζώτη που βρίσκονται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στοΜύτικα από το1863.Το 2004, στο εκκλησάκι εναποτέθηκαν με τιμή τα οστά της τελευταίας κληρονόμου των Κριεζώτηδων με αυτό το επώνυμο, της «Αρχοντίνας»  Ελένης Κριεζώτη.

 

Το εκκλησάκι είναι εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο πλέον χωρίς καμπάνα και εικόνες και δεν λειτουργείται καθώς έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος από το 1976.

 

Τριάδα Ευβοίας - Εκκλησίες - Αγία Καλλιόπη

 

Σε μια από τις λειψανοθήκες αναφέρεται:

 

ΟΝΟΜΑΤΙ ΛΑΤΡΕΥΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΕΥΣΕΒΟΥΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΘΥΓΑΤΕΡΑΣ ΕΥΚΛΕΟΥΣ ΗΡΩΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΙΤΣΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΚΙ ΩΣ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟΝ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΡΙΕΖΩΤΗ.

 

 

 

 Ναός  Αγίας Αικατερίνης (Φηγές)

 

Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται 2 περίπου χλμ. Βορειανατολικά (ΒΑ) της Τριάδας με κατεύθυνση προς Άτταλη, στρίβοντας δεξιά. Ο ναός που συναντάται σήμερα είναι χτισμένος γύρω στα μέσα 20ου αι. περίπου στα ερείπια παλιότερου ναού.Ο κτήτορας του νέου ναού είχε δει όραμα την Αγία Αικατερίνη και έτσι έκτισε εκκλησάκι αφιερωμένο στη μνήμη της. Εκεί βρέθηκαν  λείψανατου Αγίου Σώζοντος σ' ένα μικρό πήλινο δισκοπότηρο, τα οποία βρίσκονται σε λειψανοθήκη στον Άγιο Σπυρίδωνα, τον κύριο ναό του χωριού. Μεταφερθήκαν εκεί, διότι η Αγία Αικατερίνη, πέραν της γιορτής της είναι κλειστή όλο τον χρόνο.

 

 

 

Τριάδα Ευβοίας - Εκκλησίες - Αγία Αικατερίνη

 

 

 

Στον εξωτερικό χώρο της νέας εκκλησίας σώζονται τμήματα κιόνων (σπόνδυλοι),  ολόκληροι και θραυσματικά σωζόμενοι, από τον παλαιότερο βυζαντινό ναό.

 

Υπάρχουν ξενώνες και λοιποί βοηθητικοί, οι οποίοι σήμερα φαίνονται εγκαταλειμμένοι.

 

Τριάδα Ευβοίας - Εκκλησίες - Αγία Αικατερίνη

 

 
 

 Ναός Αγίου Σπυρίδωνα

 

Τριάδα Ευβοίας - Εκκλησίες - Άγιος Σπυρίδωνας

 

 

Βρίσκεται στο ψηλότερο μέρος του χωριού, δίπλα στο "Κριεζώτειο" μέγαρο και στην πλατεία.  Χτίστηκε γύρω στο 1950, μετά από παραχώρηση του οικοπέδου από τον Σπυρίδωνα Κριεζώτη, γι’ αυτό και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σπυρίδωνα. (Είναι βασιλικού ρυθμού χωρίς τρούλο). Ο Άγιος Σπυρίδωνας τιμάται ως πολιούχος του χωριού  στις 12 Δεκεμβρίου.

 

Τριάδα Ευβοίας - Εκκλησίες - Άγιος Σπυρίδωνας

 

 

 

Ναός  Αγίων Αναργύρων

 Είναι ο ναός του κοιμητηρίου και βρίσκεται στην ανατολική  άκρη του χωριού. Μέχρι το 1967 περίπου, οι Άγιοι Ανάργυροιεορτάζονταν ως πολιούχοι του χωριού, ενώ όλες οι Λειτουργίες γίνονταν εκεί.

 

Από μαρμάρινη επιγραφή στην πρόσοψη του ναού πληροφορούμαστε ότι ανεγέρθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1980 από δωρεά κατοίκων της Τριάδας. Μιμείται τα πρότυπα  βυζαντινού ρυθμού και ανεγέρθηκε δίπλα στο παλιό εκκλησάκι που κατεδαφίστηκε. Τη μελέτη και επίβλεψη ανέλαβε δωρεάν ο αρχιτέκτων μηχανικός Λεωνίδας Γούναλης. Τότε Μητροπολίτης Χαλκίδος ήταν ο κ.κ. Χρυσόστομος. Είναι το μοναδικό εκκλησάκι που φέρει τοιχογραφίες, τις οποίες αγιογράφησε ο Ιωάννης Λεοντής από τα Ψαχνά.

 

 

 

Τριάδα Ευβοίας - Εκκλησίες - Άγιοι Ανάργυροι

 

 

 

Ναός Παναγίας (περιοχή χελώνα)

 Μικρός σύγχρονος ναός, μικρού μεγέθους, με δίρριχτη ξύλινη στέγη, περιτριγυρισμένος από πεύκα. Η μνήμη της τιμάται στις 15 Αυγούστου. Ο χώρος ανέγερσης  του ναού παραχωρήθηκε από τον Δημήτριο Καρατζά, (πρώην πρόεδρο κοινότητας), το έτος 1992, ενώ ανεγέρθη με τη συμβολή και δωρεές  των κατοίκων του χωριού.

 

Τριάδα Ευβοίας - Εκκλησίες - Εκκλησάκι Παναγίας

 

 

 

Ναός Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντω, Αγίας Σκέπης και Αγίων Πάντων

 Βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του δρόμου Ψαχνών-Τριάδας, λίγο πριν την είσοδο του χωριού και περιβάλλεται από κάποια κτίσματα. Πρόσφατα παραχωρήθηκε στην Μητρόπολη Χαλκίδος και η Μητρόπολη το παραχώρησε στην ενορία του χωριού.  Γιορτάζει και τις 3 εορτές. Εξαίρεση αποτελεί η εορτή της Αγίας Σκέπης που στην Ελλάδα γιορτάζεται στις 28 Οκτωβρίου, ενώ το εκκλησάκι για να μην συμπίπτει -και δε λειτουργείται-, αποφασίστηκε να  πανηγυρίζει την 1η Οκτωβρίου όπως παγκοσμίως εορτάζεται από τους ορθοδόξους.

 

Τριάδα Ευβοίας - Εκκλησίες - Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντω, Αγίας Σκέπης και Αγίων Πάντων

 

 

 

Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

 Το εξωκκλήσι του Προδρόμου βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, 500 μ. περίπου νοτιοδυτικά(ΝΔ) της Τριάδας. (ΆηΓιαννάκος). Χτίστηκε γύρω στα μέσα του 20ου αι. κυρίως από κατοίκους της Ν. Αρτάκης. Η επιλογή της περιοχής δεν είναι τυχαία,  καθώς γύρω από αυτό υπάρχουν κτήματαΑρτακηνών που τους παραχωρήθηκαν με την αναδιανομή  από το τσιφλίκι του Κριεζώτη.  Γιορτάζει στις 24 Ιουνίου στη μνήμη της Γεννήσεως του Ιωάννου του Προδρόμου. 

 

 

 

Τριάδα Ευβοίας - Εκκλησίες - Αη Γιαννάκος

 

 

 

Ναός Αγίου Γεωργίου, (περιοχή Εληώνας)

 Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται νοτιοδυτικά(ΝΔ) του χωριού και  είναι χτισμένο επάνω σε λόφο. Βρίσκεται πιθανότατα στον περίβολο προηγούμενου ναού,όπου εντοπίστηκαν και δύο μαρμάρινες πλάκες. Επίσης, κοντά  του βρέθηκε και τάφος Μυκηναϊκής εποχής, ενώ παραδίπλα βρίσκεται ο παλιός νερόμυλος που λειτουργούσε με το νερό που έρρεε από τονΜεσσάπιο ποταμό. Σήμερα είναι ένα φροντισμένο εκκλησάκι και τιμάται η μνήμη του Αγίου με λαμπρό πανηγύρι και διάφορες εκδηλώσεις με τοπικά έθιμα.

 

Τριάδα Ευβοίας - Εκκλησίες - Άγιος Γεώργιος

 

 

 

Ναός Προφήτη Ηλία

 Πρόκειται για νεόδμητο εξωκκλήσι χτισμένο πάνω σε παλαιότερο. Είναι χτισμένο πάνω σε λόφο, όπως είθισται σε εξωκλήσια αφιερωμένα στον Προφήτη Ηλία, στο δρόμο Τριάδας-Άτταλης, στρίβοντας αριστερά προς τη Λάρκο. Στην πρόσοψη υπάρχει επιγραφή που πληροφορεί ότι χτίστηκε το 1986. Την δαπάνη ανέγερσής του ανέλαβε ο Άγγελος Ζ. Μπαρσάκης από την Άτταλη. Κοντά στην εκκλησία αναβλύζει φυσική πηγή, γι' αυτό και η περιοχή λέγεται και Παλιά Βρύση.

 

 

 

Τριάδα Ευβοίας - Εκκλησίες - Προφήτης Ηλίας

 

 

 

 

Σημεία Ενδιαφέροντος